فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:11 Issue: 41, 2012

Journal of Medicinal Plants
Volume:11 Issue: 41, 2012

  • ویژه نامه شماره هشت
  • تاریخ انتشار: 1391/03/16
  • تعداد عناوین: 25
|
  • فتانه هاشم دباغیان، محمد کمالی نژاد، آسیه شجاعی، مهری عبداللهی فرد، سید اشرف الدین گوشه گیر صفحه 1
    شیوع بالا و روزافزون دیابت و عوارض حاصل از آن و رشد روزافزون استفاده از درمان های مکمل خصوصا درمان های گیاهی و نیاز کشورها به استفاده از روش های طبی بومی خود، مارا بر آن داشت تا به بررسی گیاهان پر مصرف در طب سنتی ایران برای درمان دیابت بپردازیم. به این منظورمبحث دیابیطس (کلمه یونانی معادل دیابت) و درمان های آن از برخی کتب معالجات طب سنتی گردآوری و چند ترکیب گیاهی خوراکی پر مصرف معرفی شد. مطالعات حیوانی یا انسانی انجام شده که اثر کاهنده گلوکز خون را از این گیاهان گزارش کرده بودند از پایگاه های اطلاعاتی پاب مد و اسکوپوس جستجو و معرفی شد. در طب سنتی ایران از تعداد بسیار زیادی از گیاهان و مواد معدنی در درمان دیابت استفاده می شد. گیاهانی نظیر گلنار، گل محمدی، اسفرزه، شیرین بیان، خرفه، گشنیز، کاهو، ترشک و موادی نظیر صمغ عربی و تباشیر در بین این گیاهان کاربرد بیشتری داشته اند. مطالعات حیوانی و تعدادی مطالعه انسانی بر تعدادی از این گیاهان انجام شده و اثرات کاهنده گلوکز خون را نشان داده است. اگرچه برخی از درمان های سنتی در بررسی های علمی نوین نیز آزمون شده و مورد تایید واقع شده اند ولی نیاز به مطالعات بیشتر برای اثبات اثربخشی و ایمنی این دستورات دارویی در انسان وجود دارد. در صورت اثبات اثربخشی و ایمنی، استفاده از روش های طبی سنتی و بومی کشور در کنار روش های جدید یا به تنهایی می تواند مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طب سنتی، گیاه درمانی، دیابت، ایران
  • حسنعلی نقدی بادی، علی مهرآفرین، نسرین قوامی، اردشیر قادری صفحه 12
    تریگونلین یک ترکیب آلکالوئیدی است که دارای نقش هورمونی در گیاهان می باشد. این متابولیت از طریق متیلاسیون اسید نیکوتنیک در گیاه ساخته می شود و در بسیاری از گونه های گیاهی از جمله قهوه، شنبلیله، سویا، نخود، یونجه و غیره شناسایی شده است. این آلکالوئید دارای خواص دارویی مهمی نظیر ضدسرطان، ضد میگرن، ضدعفونی کنندگی، پایین آورندگی چربی خون و ضد دیابت می باشد. چندین مطالعه نشان داده است که تریگونلین با اثر بازدارندگی بر فعالیت آنزیم های اصلی متابولیسم گلوکز، باعث کاهش سطح گلوکز خون می شود. بر این اساس متابولیت تریگونلین می تواند موجب تولید دارویی جدید برای کنترل و درمان دیابت شود. تریگونلین در مکانیسم بسته شدن برگ ها در شب برای برخی از گیاهان (شب خسب)، در پاسخ به تنش های اکسیداتیو، تنظیم فشار اسمزی در واکنش به تنش شوری و خشکی، تنظیم توقف چرخه سلولی گیاه در مرحله G2 و بیان ژن های محرک تولید گره در ریشه لگوم ها طی فرآیند کلون سازی نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: اسید نیکوتنیک، تریگونلین، خواص درمانی، دیابت، متابولیسم گیاهی
  • سعید کیان بخت صفحه 30
    بیماری های روماتولوژیک مانند استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید، کمردرد و فیبرومیالژی بسیار شایع هستند. داروهای صناعی موجود برای درمان این بیماری ها، اثربخشی کم و عوارض نامطلوب قابل توجهی دارند. روش های متعددی به عنوان مکمل و جایگزین داروهای صناعی برای درمان این بیماری ها به کار می روند. یکی از این روش ها، استفاده از داروهای گیاهی است. در اینجا، اثرات گیاهان دارویی و مواد مو ثره گیاهی مورد استفاده در درمان این بیماری ها شامل اسید گامالینولنیک، گلوکزآمین، پنجه شیطان (Harpagophytum procumbens)، گونه های ریحان (Ocimum)، گونه های بید(Salix)، بابونه کبیر (Tanacetum parthenium)، Tripterygium wilfordii، گونه های Uncaria، گزنه (Urtica dioica)، زنجبیل (Zingiber officinale)، زردچوبه (Curcuma longa)، کاسنی (Cichorium intybus)، نسترن (Rosa canina) و مواد غیرقابل صابونی شدن آوکادو/ سویا حاصل از جستجوی مقاله های منتشر شده به زبان انگلیسی از سال 1966 تا پایان سال 2011 در بانک های اطلاعاتی PubMed و SCOPUS با استفاده از کلمات کلیدی شامل نام های علمی، عامیانه و سنتی گیاهان مرور می شوند. پژوهش های محدودی درباره اثرات ضدروماتیسمی این گیاهان و مواد موثره تاکنون انجام شده است. بنابراین، انجام پژوهش های بیشتر برای تعیین مکانیسم عمل، تداخل اثرها، اثربخشی و ایمنی گیاهان دارویی و مواد مو ثره گیاهی بالقوه مفید در درمان این بیماری ها، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، روماتولوژی، بیماری های روماتولوژیک
  • مجتبی بنیادیان، عبدالله قاسمی، فرشید فتاحی صفحه 57
    مقدمه
    کلستریدیوم پرفرینجنس از جمله عوامل باکتریایی بیماری زا در حیوانات می باشد از طرف دیگر این باکتری یکی از عوامل مهم مسمومیت های غذایی در انسان نیز است.
    هدف
    مطالعه حاضر برای بررسی اثر ضد میکروبی روغن های فرار گیاهان آویشن دنایی، گل راعی دیهیمی و انیسون بر باکتری کلستریدیوم پرفرنژنس در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت.
    روش بررسی
    پس از استخراج روغن های فرار از گیاهان به روش تقطیر با بخار آب، ابتدا به روش چاهک در محیط آگار مغذی و قرار دادن روغن های فرار گیاهان به طور خالص به میزان 1/0 میلی لیتر در چاهک، قطر منطقه ممانعت از رشد باکتری با کولیس اندازه گیری شد. در مرحله دوم به روش رقیق سازی در لوله حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد باکتری (MIC) و حداقل غلظت کشنده (MBC) روغن های فرار مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    روغن های فرار گیاه انیسون تاثیری برروی رشد و بقاء باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس نداشت، ولی MIC در ارتباط با روغن های فرار گیاهان آویشن دنایی و گل راعی دیهیمی برای باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس به ترتیب 5 و 15 درصد تعیین شد. در ارتباط با حداقل غلظت کشندگی، روغن های فرار آویشن دنایی و گل راعی دیهیمی به ترتیب در غلظت های 20 و 40 درصد موجب غیر فعال شدن باکتری شدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان از روغن های فرار به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی و یا به عنوان یک ترکیب ضد میکروبی برای عفونت های ناشی از این باکتری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کلستریدیوم پرفرنژنس، آویشن دنایی، گل راعی دیهیمی، انیسون، خاصیت ضد میکروبی
  • مرتضی بهنام رسولی، محمد باقر غیور، نرگس غیور، مریم طهرانی پور، عبدالصالح کامیابی آبکوه صفحه 64
    مقدمه
    کنترل و درمان بیماری های تشنجی مستلزم مصرف دراز مدت داروهای ضد تشنج است که با عوارض جانبی ناخواسته همراه می باشد. از این رو در دهه های اخیر تحقیقات وسیعی در زمینه استفاده از گیاهان دارویی جایگزین انجام گرفته است.
    هدف
    هدف از اجرای این تحقیق بررسی اثرات ضد تشنجی عصاره آبی- الکلی برگ گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis) بر تشنجات القائی ناشی از کاربرد پنتیلن تترازول در موش های صحرا نر نژاد ویستار بوده است.
    روش بررسی
    پس از یکدست سازی حیوانات، به موش های صحرایی گروه های تجربی 1، 2 و 3 به ترتیب 50، 80 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره آبی الکلی بادرنجبویه به صورت درون صفاقی تزریق شد. به موش های صحرایی گروه کنترل حلال عصاره به روش مشابه تزریق شد. نیم ساعت پس از تزریق عصاره، به موش های صحرایی کلیه گروه ها پنتیلن تترازول با دوز 80 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت درون صفاقی تزریق شد و پس از آن رفتارهای اپیلپتیفورم حیوانات به مدت 60 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. میزان مرگ و میر حیوانات نیز تا 24 ساعت بعد ثبت شد.
    نتایج
    در مقایسه با گروه کنترل، تجویز درون صفاقی عصاره در هر سه گروه تجربی موجب افزایش معنی دار (05/0p<) دوره تاخیری بروز مراحل مختلف تشنج شد. علاوه بر این میزان مرگ و میر از 90 درصد در گروه کنترل به ترتیب به 30، 50 و 60 درصد در گروه های تجربی 1، 2 و 3 تقلیل یافت.
    نتیجه گیری
    از نتایج حاصل از این تحقیق می توان چنین نتیجه گیری کرد که عصاره آبی الکلی گیاه بادرنجبویه دارای اثرات بالقوه آرام بخشی و ضد تشنجی است و احتمالا از طریق سیستم گابارژیک اثرات خود را اعمال می کند.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، صرع، حملات ناگهانی، پنتیلن تترازول، موش صحرا
  • غلامرضا اصغری، اکبر مستاجران، حجت الله صادقی علی آبادی، اعظم نخعی صفحه 74
    مقدمه
    تاکسول یک داروی ضد سرطان بسیار موثر است که در ابتدا از پوست درخت گیاه سرخدار با نام علمی Taxus brevifolia L. جداسازی شد. این دارو در درمان اشکال پیشرفته ای از سرطان های سینه و تخمدان به کار می رود. در دو دهه گذشته، افزایش درخواست تاکسول و محدودیت در تهیه آن از گیاه سبب شد که مطالعات بر تولید تاکسول از روش های مختلف از جمله کشت سلولی آغاز شود. استفاده از محرک ها در کشت سلولی گیاه موجب بهبود تولید تاکسول شد.
    هدف
    در این مطالعه تاثیر محرک های نیترات نقره و سالیسیلیک اسید به صورت تنها و مخلوط بر میزان تولید تاکسول در گیاه T. baccata به روش تزریق مستقیم با قطع شاخه فرعی گیاه بررسی شد.
    روش بررسی
    غلظت های مختلف از محرک ها تهیه و به وسیله لوله رابط به شاخه گیاه متصل تا مواد به صورت مستقیم در اختیار گیاه قرار گیرد. پس از گذشت 30 روز نمونه گیری از سرشاخه های گیاه انجام شد. برگ گیاه پودر و به روش ماسراسیون با اتانول 96 درجه عصاره گیری شد. میزان تاکسول عصاره ها به وسیله دستگاه HPLC آنالیز شد.
    نتایج
    تزریق محلول های نیترات نقره و سالیسیلیک اسید سبب کاهش معنی دار در تولید تاکسول نسبت به کنترل شد همچنین با افزایش غلظت محرک ها کاهش بیشتری در تولید تاکسول مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    محلول های نیترات نقره و سالیسیلیک اسید به صورت تنها و مخلوط تاثیر منفی بر تولید تاکسول داشتند. به نظر می رسد فهم بیشتر برای علت این موضوع به تحقیق در مکانیسم عملکرد این مواد در گیاه نیاز دارد.
    کلیدواژگان: تاکسول، L، Taxus baccata، سرخدار، نیترات نقره، اسید سالسیلیک
  • سیدداود شریفی، سعیده حسنی خورسندی، علی اکبر خادم، عبدالرضا صالحی صفحه 83
    مقدمه
    امروزه استفاده از آنتی بیوتیک های محرک رشد به دلیل احتمال بروز مقاومت باکتریایی و همچنین انتقال از طریق فراورده های تولیدی به مصرف کنندگان با محدودیت مواجه شده است. گیاهان دارویی با اثرات ضد میکروبی و همچنین کاهش دهنده لیپیدهای سرمی به عنوان جایگزین های مناسبی برای آنتی بیوتیک ها مطرح شده اند.
    هدف
    بررسی مقایسه ای تاثیر چهار گیاه دارویی نعناع، زیره، بومادران و کلپوره به عنوان محرک رشد بر بهبود عملکرد و کاهش لیپیدهای سرم در جوجه های گوشتی بود.
    روش بررسی
    تعداد 280 قطعه جوجه نر یک روزه از نژاد راس در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 56 پرنده در هر تیمار استفاده شدند. گیاهان دارویی زیره سبز، نعناع، بومادران و کلپوره به ترتیب در مقادیر 5/1، 3/0، 2/0 و 2/0 درصد به جیره اضافه شدند. یک تیمار نیز بدون هیچ افزودنی به عنوان شاهد منظور شد. مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل به طور هفتگی اندازه گیری شد. غلظت کلسترول تام، تری گلیسرید، LDL و HDL سرم در 35 روزگی تعیین شد.
    نتایج
    از بین گیاهان مورد مطالعه، نعناع به طور معنی داری مصرف خوراک (4/2196 گرم) و میزان افزایش وزن (3/1005 گرم) را در دوره پایانی آزمایش بهبود داد (05/0p<). استفاده از کلپوره موجب کاهش معنی داری در میزان افزایش وزن 3/1821 گرم) نسبت به شاهد (7/1963 گرم) در کل دوره شد ولی میزان کلسترول (mg/dl33/151) و LDL (mg/dl06/29) سرم را در مقایسه با سایر تیمارها کاهش و میزان HDL (mg/dl 16/120) را افزایش داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    استفاده از نعناع در جیره، رشد جوجه های گوشتی را در مقایسه با شاهد افزایش داد و می تواند به عنوان محرک رشد در جوجه های گوشتی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، گیاهان دارویی، عملکرد
  • زهره مشاک، بهروز مرادی، افشین آخوندزاده بستی، بیژن مرادی، عباس برین صفحه 93
    مقدمه
    باسیلوس سرئوس باکتری است گرم مثبت و اسپوردار که اغلب در فرآورده های غذایی مانند گوشت، سبزیجات، سوپ، برنج، شیر و سایر فرآورده های لبنی تکثیر می نماید. بین 1 الی 20 درصد تمامی موارد شیوع مسمومیت های غذایی در جهان به دلیل باسیلوس سرئوس بوده است. امروزه توجه و علاقه فزاینده به استفاده از اسانس‎های گیاهی به عنوان نگه دارنده های طبیعی برای غذا وجود دارد. یک نمونه از این افزودنی های ضدمیکروبی طبیعی اسانس زیره سبز است و تاکنون مهار رشد چندین باکتری بیماری زا توسط این اسانس در مقالات مختلف گزارش شده است.
    هدف
    هدف از این تحقیق ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانس زیره سبز علیه باکتری باسیلوس سرئوس در یک مدل غذایی است.
    روش بررسی
    اسانس گیاه زیره سبز به وسیله روش تقطیر با بخار آب استخراج شد و به کمک دستگاه رنگ نگار گازی متصل به طیف نگار جرمی مورد تحلیل قرار گرفت. سپس تاثیر غلظت های مختلف اسانس(صفر، 50، 150، 300 و ppm450) بر باکتری باسیلوس سرئوس در سوپ جو تجاری در دو دمای نگه داری 10 و 25 درجه سانتی گراد طی زمان های معینی از آزمایش (روز صفر، 1، 2، 3، 4، 5، 6، 9، 12، 15، 18 و 21) مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    لگاریتم باکتری باسیلوس سرئوس به وسیله غلظت های 300 و ppm450 اسانس در دمای نگه داری 10 درجه سانتی گراد و همچنین غلظت ppm 450 اسانس در دمای نگه داری 25 درجه سانتی گراد به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (01/0>p).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشانگر اثرات بالقوه مهارکننده اسانس زیره سبز بر باکتری باسیلوس سرئوس در مدل غذایی (سوپ جو تجاری) بود.
    کلیدواژگان: گل واژگان: اسانس زیره سبز، باسیلوس سرئوس، سوپ جو تجاری
  • رامین عبیری، محمد باقر مجنونی، نازنین سادات عفنان زاده، پیمان ملک خطابی صفحه 103
    مقدمه
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از مهم ترین باکتری های ایجادکننده عفونت در انسان به شمار می رود. این باکتری به بسیاری از آنتی بیوتیک ها از جمله وانکومایسین مقاوم و یا در حال مقاوم شدن است.
    هدف
    از آنجایی که مقاومت نسبت به وانکومایسین به عنوان یکی از آخرین داروهای درمان گر عفونت های استافیلوکوکوس اورئوس در حال افزایش است یافتن داروهای جای گزین اهمیت ویژه ای دارد. این مطالعه به بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره های هیدروالکلی ‮8 گیاه دارویی ایران بر سویه های بالینی استافیلوکوکوس مقاوم به وانکومایسین پرداخته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره آبی الکلی بالب موسیر و سیر، برگ گزنه، بومادران، غازیاقی و شنبلیله و همچنین دانه شنبلیله و خردل سفید با روش های انتشار دیسک و رقیق سازی در محیط مایع برای تعیین کم ترین غلظت بازدارنده از رشد 15 سویه مقاوم به وانکومایسین استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شده است.
    نتایج
    از بین ‮8 عصاره، عصاره بالب گیاه موسیربا MIC 50 به‮ ‬میزان ‮128 مایکروگرم بر میلی لیتر‮ ‬بیشترین‮ ‬و عصاره برگ غازیاقی (MIC 50) برابر ‮1000 مایکروگرم بر میلی لیتر) نیز کم ترین اثر را از خود نشان داد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که در استافیلوکوکوس اورئوس مقاومت به وانکومایسین در حال گسترش است، یافته های این مطالعه به ویژه تاثیر چشم گیر عصاره بالب موسیر بر روی ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به وانکومایسین می تواند بسیار دارای اهمیت باشد اما کاربرد بالینی این عصاره ها نیازمند مطالعات بیشتر است.
    کلیدواژگان: ‬استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به وانکومایسین، گیاهان دارویی، ویژگی ضد میکروبی
  • حمزه امیری صفحه 111
    مقدمه
    Salvia multicaulis گیاهی است علفی و پایا متعلق به تیره نعناع که در مناطق وسیعی از خاورمیانه از جمله ایران به صورت وحشی می روید. این گیاه در این مناطق به عنوان ادویه و یا چای مورد استفاده قرار می گیرد.
    هدف
    شناسایی مواد تشکیل دهنده اسانس و بررسی اثرات آنتی اکسیدانی گیاه Salvia multicaulis رشد یافته در استان لرستان و مقایسه آن با نتایج به دست آمده از مناطق دیگر.
    روش بررسی
    بخش های هوایی این گیاه در مرحله گلدهی از ارتفاعات شمال شهرستان بروجرد واقع در استان لرستان جمع آوری شد و پس از خشک شدن در سایه با روش تقطیر با آب (Hydrodistillation) مورد اسانس گیری قرار گرفت (بازده اسانس 3/0 درصد بود). اسانس به دست آمده به وسیله دستگاه GC و GC/MS آنالیز شد. نمونه های اسانس و عصاره متانولی جهت بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی احتمالی با روش های DPPH و بتا کاروتن- لینولئیک اسید مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج این تحقیق منجر به شناسایی 42 ترکیب در روغن اسانسی این گیاه شد که 96/90 درصد از کل اسانس را شامل می شود. بورنئول (16/17 درصد)، بورنیل استات (58/18 درصد)، کامفور (75/13 درصد)، بتا- کاریوفیلن (87/5) و کامفن (62/5 درصد) ترکیب های اصلی روغن اسانسی این گونه را تشکیل می دهند. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه نیز نشان داد که اسانس و عصاره متانولی آن دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بوده اما اثر عصاره متانولی گیاه در حذف رادیکال های آزاد از اسانس بیشتر است.
    نتیجه گیری
    آنتی اکسیدان ها به عنوان جمع آوری کننده رادیکال های آزاد عمل نموده و از پراکسیداسیون لیپید ها و فرآیندهای دیگری که به وسیله رادیکال های آزاد صورت می گیرد، ممانعت به عمل می آورند. آنتی اکسیدان ها قادر هستند تا بدن انسان و غذاهای فرآوری شده را از آسیب های اکسیداتیوی که به رادیکال های آزاد نسبت داده می شوند، محافظت نمایند.
    کلیدواژگان: روغن اسانسی، Salvia multicaulis، بورنئول، بورنیل استات، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • میترا نوری، حسن زارع مایوان، افشان مظاهری صفحه 118
    مقدمه
    فلاونوئیدها دسته ای از متابولیت های ثانویه و از جمله ترکیبات پلی فنلیک هستند که در اندام های مختلف برخی از گیاهان وجود داشته و از جنبه های شیمیوتاکسونومی و فارماکوگنوزی دارای اهمیت می باشند. آنها در چرخه زندگی گیاهان آنتوموفیل، انتشار و بقای آنها نقش دارند.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی ترکیبات فلاونوئیدی برگ در جمعیت های جنس Chrozophora Neck در استان مرکزی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعات فیتوشیمیایی بر روی برگ 25 جمعیت از دو گونه جنس Chrozophora (C. hierosolymitana و C. tinctoria) متعلق به خانواده فرفیون جمع آوری شده از نقاط مختلف استان مرکزی در تابستان 1387 و 1388 با استفاده از روش های کروماتوگرافی کاغذی دو بعدی و لایه نازک انجام شد. نمونه های شاهد از هر جمعیت به عنوان مرجع تهیه و در هرباریوم نگهداری شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد فلاونوئیدهای موجود در همه جمعیت ها از نوع فلاونوئید سولفات، فلاونوئید C و C-/O گلیکوزید و آگلیکون می باشند. آپی ژنین و کوئرستین در همه جمعیت های مورد مطالعه از هر دو گونه وجود داشت در حالی که روتین فقط در چهار جمعیت گونه C. tinctoria که برای اولین بار از استان مرکزی گزارش می شود، یافت شد.
    نتیجه گیری
    همه جمعیت های مورد مطالعه دارای ترکیبات فلاونوئیدی بوده اما نوع و تعداد آنها در نمونه های مورد مطالعه متفاوت است.
    کلیدواژگان: Chrozophora، خانواده فرفیون، فلاونوئیدها، کروماتوگرافی کاغذی دو بعدی، کروماتوگرافی لایه نازک، استان مرکزی
  • محسن برزگر، محمد طاهانژاد، محمدعلی سحری، حسنعلی نقدی بادی صفحه 127
    مقدمه
    امروزه بررسی امکان جایگزینی بسیاری از افزودنی های شیمیایی همچون ضداکساینده های سنتزی با ترکیبات موثره ی گیاهان دارویی مورد توجه محققین قرار گرفته است.
    هدف
    تعیین اجزای اصلی اسانس اسطوخودوس، ارزیابی فعالیت ضداکسایشی و قدرت ضدرادیکالی این اسانس با آزمون های DPPH°، +ABTS° و بی رنگ شدن بتاکاروتن و نهایتا، تعیین اثر ضداکسایشی آن در روغن خام سویا از اهداف این تحقیق است.
    روش بررسی
    اجزای اسانس با GC/MS شناسایی شدند. فعالیت ضدرادیکالی اسانس مذکور با استفاده از روش های مختلف بررسی و در ادامه فعالیت ضداکسایشی اسانس در روغن خام سویا به روش آزمون آون مطالعه شد.
    نتایج
    6 ترکیب عمده اسانس، لینالول (89/27 درصد)، کامفور (82/10 درصد)، 1 و 8 سین ال (05/9 درصد)، لینالول استات (86/8 درصد)، بورن ال (29/7 درصد) و آلفا ترپین ال (04/5 درصد) بود. EC50 اسانس اسطوخودوس 58/1 ± 54/35 میلی گرم بر میلی لیتر محاسبه شد. در آزمون ABTS°+، بیشترین فعالیت ضداکسایشی مربوط به غلظت 40 میلی گرم بر میلی لیتر اسانس بود. در آزمون بی رنگ شدن بتاکاروتن، بیشترین فعالیت ضداکسایشی اسانس اسطوخودوس مربوط به غلظت 10 میلی گرم بر میلی لیتر آن بود که 4/54 درصد بازدارندگی از خود نشان داد. در آزمون آون، اسانس توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه ی اکسیداسیون، در روغن سویای خام را در سطح غلظتی 8/0 میلی گرم بر میلی لیتر که تقریبا معادل با ضداکساینده ی شیمیایی BHA در سطح غلظتی 2/0 میلی گرم بر میلی لیتر است، داشت.
    نتیجه گیری
    اسانس اسطوخودوس دارای فعالیت ضدرادیکالی می باشد و با انجام آزمایش های تکمیلی می توان از آن به عنوان ضداکساینده طبیعی در مواد غذایی، به ویژه حاوی روغن های خوراکی، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس، فعالیت ضدرادیکالی، فعالیت ضداکسایشی، بی رنگ شدن بتاکاروتن، روغن سویا
  • موسی توسلی، مسعود مهام، عباس ایمانی، ژیلا رستمی، عبدالرحمان خضری، سید حسن پورسید صفحه 141
    مقدمه
    امروزه مشخص شده است که تعدادی از گیاهان ترکیبات فعال با خصوصیات ضد کنه ای دارند که می توان از آنها به عنوان یک جایگزین مناسب برای کنترل کنه ها و سایر بندپایان استفاده کرد.
    هدف
    هدف اصلی این مطالعه ارزیابی تاثیر غلظت های مختلف عصاره های کانسولیدا اورینتالیس و آدونیس ورنالیس بر مراحل تخم و نوزادی کنه های سخت ریپی سفالوس بورسا و هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم است.
    روش بررسی
    از روش غوطه وری جهت تعیین اثربخشی عصاره ها بر روی مراحل تخم و نوزاد استفاده شد. برای این منظور هر کدام از گروه های تخم و نوزاد در معرض سه رقت (100، 10 و 1 درصد) عصاره ها قرار گرفتند. تعداد نوزاد خارج شده از تخم معیار تفریخ پذیری و عدم تحرک نوزادها معیار زنده یا مرده بودن آنها بود.
    نتایج
    عصاره های دو گیاه تاثیر ضدکنه ای قابل ملاحظه ای در مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0>p). درصد هچ تخم ها در بالاترین غلظت عصاره های کانسولیدا اورینتالیس و آدونیس ورنالیس برای ریپی سفالوس بورسا به ترتیب 30 و 34 درصد بود و تخم های هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم در بالاترین غلظت آدونیس ورنالیس و تمامی غلظت های کانسولیدا اورینتالیس هچ نشدند. تاثیر عصاره ها بر درصد تلفات نوزاد کنه ها با افزایش غلظت و زمان روند صعودی داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه بهLC50 به دست آمده در روزهای مختلف، اثر ضدکنه ای عصاره کانسولیدا اورینتالیس بر مراحل تخم و نوزادی کنه ها نسبت به عصاره آدونیس ورنالیس بیشتر بود. همچنین مشخص شد مقاومت ریپی سفالوس بورسا در مقابل عصاره ها بیشتر از هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم می باشد.
    کلیدواژگان: کانسولیدا اورینتالیس، آدونیس ورنالیس، ریپی سفالوس بورسا، هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم، کنه کش
  • الناز میلانی، فرشته حسینی، الهام زائرزاده، غلامعلی گلی موحد، امیر توکلی صفحه 149
    مقدمه
    اینولین به علت داشتن ویژگی های مفید تغذیه ای و اثرات پری بایوتیک به طور بسیار گسترده ای در غذاهای عملگردر سطح جهان مورد استفاده قرار می گیرد. ریشه باباآدم حاوی اینولین بوده و به میزان وسیعی در مناطق شمالی و غرب ایران کشت می شوند؛ اما همچنان اطلاعات کمی در خصوص نحوه استخراج آن موجود است.
    هدف
    بهینه سازی فراینداستخراج متداول اینولین با استفاده از طرح مرکب مرکزی و متدولوژی رویه ی سطح پاسخ
    روش بررسی
    در این پژوهش از طرح مرکب مرکزی، به منظور بررسی تاثیر همزمان؛ نسبت آب به ماده ی جامد V/W (5 - 15)، زمان (40 - 5 دقیقه) و دما (90 - 40 درجه سانتی گراد) بر راندمان اینولین استخراجی از ریشه باباآدم بهره گرفته شد. روش سطح پاسخ، جهت یافتن حالت بهینه برهمکنش فاکتورها و برآورد بهترین شرایط فرایند با کمترین تعداد آزمایش قابل اجراست. جهت تعیین میزان اینولین، میزان قند کل و قند احیاء به ترتیب توسط روش فنل سولفوریک اسید و دی نیتروسالیسیلیک اسید، محاسبه شد.
    نتایج
    بر اساس آزمایش های انجام شده شرایط بهینه ی استخراج اینولین جهت به دست آمدن بیشینه ی بازده 12 درصد؛ دمای 14/66 درجه ی سانتی گراد، نسبت آب به ماده ی جامد 98/14 و زمان 6/37 دقیقه تعیین شد.
    نتیجه گیری
    کارایی مفید متدولوژی رویه سطح پاسخ در بهینه سازی فرایند استخراج اینولین از ریشه بابا آدم.
    کلیدواژگان: اینولین، استخراج، ریشه باباآدم، خصوصیات شیمیایی، متدولوژی رویه سطح پاسخ
  • حسین یوسفی دارانی، منیژه سرشتی، نزهت زبردست، محمود رفیعیان، کوروش منوچهری نایینی، حسینعلی یوسفی صفحه 159
    مقدمه
    تریکومونیازیس یکی از شایع ترین بیماری های مقاربتی است. با افزایش مقاومت به داروهای خانواده مترونیدازول شناسایی روش های درمانی جدید ضروری است. در استان چهارمحال وبختیاری چای کوهی به طور سنتی جهت درمان عفونت های واژینال استفاده می شود.
    هدف
    تعیین اثر عصاره آبی و اتانولی گیاه چای کوهی بر رشد تریکوموناس واژینالیس در محیط کشت
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی آزمایشگاهی دو سو کور در دو گروه شاهد و آزمون صورت گرفت. عصاره گیری به روش ماسراسیون انجام شد. انگل از ترشحات واژن شش زن تهیه و از طریق پاساژ در محیط کشت TYI-S-33، نگهداری و با مشاهده مستقیم تایید شد. انگل در لوله های 9 تایی حاوی TYI-S-33، مترونیدازول، عصاره آبی و الکلی چای کوهی هر کدام با غلظت l/mlμ 1000، 500، 200، 100، 50، 10 اضافه شد. بعد از 72 ساعت تاثیر دارو و عصاره ها بر تعداد و رشد انگل، مشاهده شد.
    نتایج
    انگل تریکوموناس واژینالیس در TYIS-33، عصاره آبی و الکلی چای کوهی تا 72 ساعت زنده ماندند. اما درمحیط حاوی مترونیدازول کلیه انگلها از بین رفتند. بعد از 72 ساعت، تعداد انگل تریکوموناس در TYIS-33، عصاره آبی (با غلظتg/mlμ 500،200، 10،50،100) و الکلی چای کوهی (g/mlμ 10،50) 1504 عدد بود، اما تعداد انگل در عصاره اتانولی (با غلظت g/mlμ 500،200 و100)، 1304 عدد و در غلظت g/mlμ 1000 کمتر از 100 و در اتانول 577 عدد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به مصرف سنتی چای کوهی جهت درمان عفونت های زنان و عدم تاثیر گیاه بر روی انگل پیشنهاد می شود اثر این گیاه بر روی سایر بیماری های مقاربتی بررسی شود.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، چای کوهی، آزمایشگاه، عصاره آبی و الکلی، TYI، S، 33
  • مهدی پورامیر، فریبا اصغرپور، علی اکبر مقدم نیا صفحه 166
    مقدمه
    در بیماری دیابت از داروهای شیمیایی و نیز داروهای گیاهی برای کاهش قند خون استفاده می شود. یکی از مکانیزم های کاهش قند خون ممانعت از جذب گوارشی گلوکز می باشد. ویسکوزیته مواد غذایی می تواند در کاهش جذب گوارشی گلوکز نقش داشته باشند.
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی ویسکوزیته تعدادی از گیاهان کاهنده قند خون و اثر آنها بر انتشار گلوکز از غشاء دیالیز در in vitro بود.
    روش بررسی
    پس از تائید یازده گیاه سنتی کاهنده گلوکز خون، عصاره آبی آنها تهیه شد. ویسکوزیته عصاره های گیاهی توسط ویسکومتر اندازه گیری شد. چهار غلظت متفاوت از عصاره گیاهان درون کیسه دیالیز دارای D- گلوکز M22/0 اضافه شد. کیسه دیالیز فاقد عصاره و دارای D- گلوکز M 22/0 به عنوان کنترل درنظر گرفته شد و در دمای آزمایشگاه غلظت گلوکز مایع خارج کیسه دیالیز در فواصل زمانی 2 ساعت به مدت 24 ساعت با استفاده از روش گلوکز اکسیداز اندازه گیری شد. مساحت زیر منحنی (AUC) با به کارگیری قانون ذوزنقه ای محاسبه شد.
    نتایج
    بیشترین ویسکوزیته مربوط به غلظت 50 گرم بر لیتر عدس تلخ (64/1) و تلکا (46/1) میلی پاسکال ثانیه بود. بالاترین میزان بازداری خروج گلوکز از لوله های دیالیز مربوط به عصاره های 50 گرم بر لیتر اکالیپتوس گلوبوز (82 درصد) بود. با کاهش غلظت عصاره، میزان بازداری گلوکز کاهش یافت ولی با کمترین غلظت هر عصاره نیز، خروج گلوکز از کیسه دیالیز نسبت به کنترل کمتر بود.
    نتیجه گیری
    عصاره های گیاهی کاهنده گلوکز خون، انتشار گلوکز را در مدل آزمایشگاهی کاهش داد. به نظر می رسد ویسکوزیته در میزان بازداری گلوکز موثر باشد ولی این در مورد اکالیپتوس گلوبوز مشاهده نشد که احتمالا علت دیگری در این مورد نقش دارد.
    کلیدواژگان: دیابت، عصاره های گیاهی، دیالیز، انتشار گلوکز، ویسکوزیته
  • شمس الله رشیدی، هوشنگ فرجی، داریوش جهانبین، اصغر میرفردی صفحه 177
    مقدمه
    اگر چه مصرف گیاهان دارویی با توسعه صنایع شیمیایی محدود شده است، اما چشم انداز استفاده از این گیاهان رو به افزایش است. این مطالعه به بررسی نگرش مردم به استفاده از داروهای گیاهی پرداخته است.
    هدف
    هدف اصلی از این بررسی، ارزیابی نگرش و تقاضای مصرف مردم شهر یاسوج نسبت به گیاهان دارویی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه با روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه از افراد بالای 20 سال ساکن شهر یاسوج انجام شده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 380 مورد تعیین شد. نمونه های مورد مطالعه به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی مشخص شدند. ابتدا بین 20 خوشه جمعیتی شهر یاسوج به صورت تصادفی 10 خوشه انتخاب شد و از هر خوشه تعداد 38 نفر (19 نفر مرد و 19 نفر زن) به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. پس از گردآوری داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS داده های تحقیق، تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که سطح آگاهی و مصرف داروهای گیاهی در زنان بیشتر از مردان بود (001/0 = pv). آگاهی و مصرف داروهای گیاهی در گروه های سنی مختلف دارای تفاوت معنی داری با یکدیگر بود (001/0 > pv) به گونه ای که گروه های سنی مسن تر نسبت به گروه های سنی جوان تر دارای سطح نگرش مطلوب تر و مصرف بیشتری از داروهای گیاهی بودند.
    نتیجه گیری
    افزایش سطح آگاهی مردم با خواص گیاهان دارویی، آموزش پزشکان در زمینه داروهای گیاهی، حمایت های بیمه ای از داروهای گیاهی و در نهایت دسترسی آسان داروهای گیاهی در مقایسه با داروهای شیمیایی باعث افزایش مصرف داروهای گیاهی می شود.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، نگرش، تقاضا، یاسوج، ایران
  • نبی شریعتی فر، طناز صادقی، محمد مهدی ضیغم منفرد، ابوالفضل کامکار، امیر حسین جمشیدی، اشکان جبلی جوان صفحه 185
    مقدمه
    امروزه گیا هان دارویی به عنوان منابع طبیعی که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند، مورد توجه محققین برای استفاده در سامانه های غذایی و بیولوژیک قرار گرفته اند.
    هدف
    این تحقیق به منظور بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس و عصارهای آبی و الکلی گیاه پونه ایرانی به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، اسانس گیاه با دستگاه طیف نگار جرمی GC/MS تجزیه و اجزای شیمیایی عمده ی آن شناسایی شد. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس وعصاره های آبی و الکلی در غلظت های مختلف با استفاده از دو روش 2 و ''2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و بی رنگ شدن بتاکاروتن بررسی و با آنتی اکسیدان سنتزی بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن (Butylated Hydroxy Toluene) BHT مقایسه شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که اجزاء اصلی اسانس پونه به ترتیب عبارتند از: سیس پی پریتون اپوکسید (Cis piperitone epoxide) (23/28 درصد)، آلفا ترپینه ال (Alpha-terpineol) (64/18 درصد)، منتون (Menthone) (97/10 درصد)، پوله گون (Pulegone) (73/9 درصد) و پی پریتون اکساید (Cis piperitone epoxide) (73/8 درصد) 50 IC اسانس پونه 5 ± 1765 میکروگرم بر میلی لیتر، عصاره آبی پونه 2/1 ± 100، عصاره اتانولی 58/0 ± 8/53 و عصاره متانولی 5/0 ± 50 به ترتیب تعیین شد، در حالی که این پارامتر برای BHT، 25/0 ± 9/4 میکروگرم بر میلی لیتر بود. در روش بی رنگ شدن بتاکاروتن فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس 60 درصد و برای عصارهای آبی، اتانولی و متانولی به ترتیب 27/73، 88/89، 79/84 در صد و برای BHT 9/0 ± 95 درصد تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره های پونه دارای اثر آنتی اکسیدانی قویی هستند و می توانند پس از آزمایش های تکمیلی در سامانه غذایی به کار روند.
    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، اسانس، عصاره، پونه ایرانی، آنالیز GC، MS
  • حسنعلی نقدی بادی، حسین گلزاده، علی مهرآفرین، فائزه فاضلی، اردشیر قادری، نسیم زرین پنجه صفحه 195
    مقدمه
    کاربرد محرک های زیستی در راستای تولید فرآورده های بیولوژیکی سازگار با محیط زیست و در پیوند با کشاورزی نوین می تواند سبب افزایش رشد کیفی و کمی گیاهان و کاهش اثرات تنش های محیطی بر آنها شود.
    هدف
    این پژوهش به منظور ارزیابی و تعیین تاثیر کاربرد محرک های زیستی و ترکیب اسیدهای آمینه بر عملکرد کمی و کیفی گیاه بابونه آلمانی اجرا شد.
    روش بررسی
    این تحقیق در سال 1389 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 10 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل C (شاهد)، CF (کود کامل)، A1 (آمینول فورته 75/0 لیتر در هکتار)، A2 (آمینول فورته 5/1 لیتر در هکتار)، K1 (کادوستیم 75/0 لیتر در هکتار)، K2 (کادوستیم 5/1 لیتر در هکتار)، H1 (هیومی فورته 75/0 لیتر در هکتار)، H2 (هیومی فورته 5/1 لیتر در هکتار)، F1 (فسنوترن 75/0 لیتر در هکتار) و F2 (فسنوترن 5/1 لیتر در هکتار) بودند.
    نتایج
    تیمارهای اعمال شده دارای اثرات معنی داری بر ارتفاع بوته، قطر کاپیتول، تعداد کاپیتول بوته، وزن تر و خشک کاپیتول در هکتار، عملکرد اسانس در هکتار، مقدار کامازولن، مقدار فلاونوئید کل (01/0>p) و شاخص برداشت (05/0>p) بودند، اما بر محتوای رطوبتی بوته تاثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    کاربرد محرک های زیستی توانست عملکرد کمی و کیفی بابونه آلمانی را افزایش دهد و تیمارهای A2 و F2 (به ترتیب آمینول فورته و فسنوترن 5/1 لیتر در هکتار) بهترین تیمارها از نظر عملکرد کاپیتول و اسانس در هکتار بودند. همچنین کاربرد محرک های زیستی توانست سبب افزایش عملکرد محصول شود و گامی در راستای کاهش آلودگی های محیطی و کشاورزی پایدار باشد.
    کلیدواژگان: Matricaria recutita L، _ محرک های زیستی، عملکرد اسانس، کامازولن، فلاونوئید، عملکرد کمی
  • افشین آخوندزاده بستی، اعظم حسین زاده، طاهره مهاجرفر، علی خنجری، حسن گندمی نصرآبادی، علی میثاقی، سمیه صادقی صفحه 208
    مقدمه
    به منظور کاهش، جلوگیری از رشد و یا حذف اجرام بیماری زا و عوامل فساد مواد غذایی تحقیقات فراوانی در جهت یافتن نگهدارنده های طبیعی صورت گرفته و در حال حاضر نیز در حال انجام است.
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) لیزوزیم و اسانس آویشن شیرازی بر باکتری E. coli O157: H7و همین طور تاثیر غلظت های تحت بازدارنده ی این ترکیبات بر منحنی رشد باکتری فوق انجام گرفته است.
    روش مطالعه
    در این طرح غلظت های مختلف لیزوزیم (صفر، 125، 250، 500 و 1000 میکروگرم در میلی لیتر) و اسانس آویشن شیرازی (صفر، 005/0، 01/0، 02/0، 04/0 و 08/0 درصد) به صورت تنها و توام با هم در محیط آبگوشت قلب و مغز جهت تعیین MIC اسانس آویشن شیرازی و لیزوزیم به روش ماکرودایلوشن و میکرودایلوشن و همچنین اثر غلظت های تحت بازدارنده ی این ترکیبات بر منحنی رشد باکتری E. coli O157: H7 بررسی شد.
    نتایج
    میزان حداقل بازدارندگی اسانس در دو روش 04/0 درصد به دست آمد، در حالی که غلظت 1000 میکروگرم در میلی لیتر لیزوزیم نتوانست مانع رشد باکتری مذکور گردد. همچنین نتایج بررسی اثر ترکیبی نشان داد که بالاترین غلظت لیزوزیم نیز نتوانست میزانMIC محاسبه شده برای اسانس را کاهش دهد. اثر ترکیبی غلظت های تحت بازدارنده ی اسانس به تنهایی و همراه با لیزوزیم نشان داد که ترکیب این دو با هم باعث افزایش فاز تاخیری و کاهش سرعت رشد باکتری موردنظر شد.
    نتیجه گیری
    استفاده توام لیزوزیم و اسانس باعث کاهش MIC نشد اما ترکیب این دو ماده باعث افزایش فاز تاخیری شده که دارای اهمیت در میکروبیولوژی مواد غذایی است.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن شیرازی، لیزوزیم، حداقل غلظت بازدارنده، اشرشیا کولی O157:H7
  • داراب یزدانی، محمدرضا مرشدلو، علی عبادی، محمدرضا فتاحی مقدم صفحه 218
    مقدمه
    گل راعی (Hypericum perforatum L.) یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین گیاهان دارویی در جهان بوده و کاربرد وسیعی در درمان افسردگی خفیف تا متوسط دارد. این جنس دارای گونه های متعددی است که مهم ترین گونه ی آن H. perforatum می باشد.
    هدف
    شناسایی اجزای اسانس و بررسی محتوی فنلی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ی گیاه گل راعی جمع آوری شده از منطقه تنکابن واقع در شمال ایران.
    روش بررسی
    اسانس گیری از اندام های تازه به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر صورت گرفت. اجزای اسانس با استفاده از دستگاه گروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیف نگارجرمی (GC/MS) شناسایی شد. محتوی فنلی و خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره ی متانولی گیاه به ترتیب با روش های فولین – سیوکالتو و رادیکال DPPH مورد مطالعه قرار گرفت.
    نتایج
    در این مطالعه مونوترپن ها بیشترین اجزای اسانس (63/25 درصد) را تشکیل می دادند که بیشترین مقدار آن متعلق به آلفا پینن (88/21 درصد) بود. پس از آن آلکان ها (7/24 درصد)، سزکویی ترپن ها (88/20 درصد) و هیدروکربن های الکلی (86/8 درصد) به ترتیب بیشترین جزء اسانس را به خود اختصاص می دادند. محتوی کل فنل عصاره ی متانولی این گیاه 50 میلی گرم در اکی والانت اسید گالیک بر گرم ماده ی خشک محاسبه شد و همچنین مقدار IC50 آن 37/34 میکرو گرم بر میلی لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    آلفا - پینن یکی از مهم ترین اجزای اسانس در این گیاه می باشد و همچنین عصاره ی این گیاه دارای محتوی فنلی بالایی بوده و از خاصیت آنتی اکسیدانی مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: _ Hypericum perforatum L، اجزای اسانس، مونوترپن، آلکان ها، سزکویی ترپن ها، آلفا، پینن، خاصیت آنتی اکسیدانی، محتوی فنلی
  • حسین حسین زاده، محمد رمضانی، زهرا آفرین صفحه 227
    مقدمه
    اثر ضددردی گیاه ریحان به اثبات رسیده است. این اثر گیاه در روش صفحه داغ، توسط نالوکسان مهار شده است.
    هدف
    به منظور مشخص نمودن اجزای موثر و فعال عصاره تام گیاه ریحان در کاهش علایم سندرم محرومیت مرفین که با نالوکسان القاء شد، فراکسیون سازی عصاره تام صورت گرفت.
    روش بررسی
    برای ایجاد وابستگی، موش را به مدت سه روز به صورت زیرجلدی تحت تزریق مرفین سه بار در روز به ترتیب با دوزهای 50، 50 و 75 میلی گرم بر کیلوگرم قرار داده شد و در روز چهارم آخرین دوز مرفین (50 میلی گرم بر کیلوگرم) و پس از دو ساعت نالوکسان (5 میلی گرم بر کیلوگرم) تزریق شد. تزریق عصاره نیز نیم ساعت پس از آخرین تزریق مرفین صورت گرفت و تعداد پرش ها یک دقیقه پس از تزریق نالوکسان به مدت نیم ساعت شمارش شد. عصاره متانولی گیاه در آب سوسپانسیون شد و با کلروفرم استخراج شد و به دو جزء آبی و کلرفرمی تقسیم شد. فاز کلرفرمی پس از تغلیظ با حلال آب - متانول (9:1) سوسپانسیون شد و با اتردوپترول استخراج شد. دوز به کار رفته در مورد تمام عصاره ها 1460 - 150 میلی گرم بر کیلوگرم بود.
    نتایج
    عصاره های متانولی، کلرفرمی و اتردوپترولی در مقایسه با عصاره های آبی و هیدروالکلی اثرات کاهندگی بیشتری در تعداد پرش های ناشی از سندرم محرومیت داشتند. برای جداسازی بیشتر فراکسیون اتردوپترولی از کروماتوگرافی ستونی استفاده شد. فعالیت فراکسیون حاصل از ستون، 4 مرتبه فعال تراز عصاره تام بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مشخص نمودند که عصاره گیاه ریحان و به خصوص اجزاء غیر قطبی آن قادرند علایم سندرم محرومیت مرفین را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: ریحان، Ocimum basilicum، وابستگی به مرفین، فراکسیونه کردن، دیازپام، سندرم محرومیت
  • طاهره اقبالی زارچ، حسن فلاح حسینی، بهور اصغری، ژینوس عسگرپناه، علی بابایی زارچ صفحه 239
    مقدمه
    مهارکننده های آنزیم های آلفا آمیلاز و آلفا گلوکزیداز از تبدیل پلی ساکاریدهای غذا به منوساکاریدها یا همان قند ساده پیشگیری می کنند. مهار این دو آنزیم از جذب قندهای ساده از دستگاه گوارش و در نتیجه پیشگیری از افزایش گلوکز خون بعد از غذا موثر است.
    هدف
    در این مطالعه تاثیر فراکسیون های دانه گیاه خارمریم تهیه شده توسط حلال های هگزان، کلروفرم، اتیل استات و متانول بر مهار آنزیم آلفا آمیلاز و آلفا گلوکزیداز بررسی شد.
    روش بررسی
    از پودر دانه گیاه خارمریم توسط حلال های هگزان، کلروفرم، اتیل استات و متانول فراکسیون های مختلف تهیه شد. اثر بازدارندگی عصاره های به دست آمده بر فعالیت آنزیم های آلفا آمیلاز و آلفا گلوکزیداز بررسی شد. در این آزمایش، غلظتی از هر عصاره که برای مهار 50 درصد از فعالیت آنزیم ها مورد نیاز است (IC50)، به دست آمد و با مقدار موردنیاز از آکاربوز، به عنوان کنترل مثبت مقایسه شد.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره تام متانولی و فراکسیون های هگزانی، کلروفرمی، اتیل استاتی و متانولی دانه گیاه خارمریم اثر مهاری متفاوتی بر هر دو آنزیم آنزیم آلفا آمیلاز و آلفا گلوکزیداز دارند. آنالیز آماری نشان داد که درصد مهاری عصاره متانولی تام دانه گیاه خارمریم بر هر دو آنزیم آلفا آمیلاز و آلفا گلوکزیداز در مقایسه با دیگر فراکسیون ها قوی تر و قابل مقایسه با آکاربوز به عنوان کنترل مثبت است.
    نتیجه گیری
    عصاره تام متانولی دانه گیاه خارمریم اثر مهاری قوی تری نسبت به فراکسیون های متانولی، اتیل استاتی، هگزانی و کلروفرمی روی آنزیم های آلفا آمیلاز و آلفا گلوکزیداز دارد.
    کلیدواژگان: دیابت، خارمریم، آلفا آمیلاز، آلفا گلوکزیداز
  • بهلول عباس زاده، محمدباقر رضایی، معصومه لایق حقیقی صفحه 248
    مقدمه
    نعناع می تواند در شرایط آب و هوای مختلف به راحتی رشد کرده و با تغییرات آن به خوبی سازگار شود.
    هدف
    این تحقیق به منظور بررسی سازگاری، دوره رشد مناسب، شناسایی صفات مناسب زراعی و شناسایی ترکیب های اسانس 2 اکوتیپ سوسنمبر صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این تحقیق از سال 1378 الی 1383 به مدت 6 سال در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور اجرا شد. این آزمایش در قالب طرح اسپلیت پلات در زمان و با استفاده از بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. عامل اصلی اکوتیپ و عامل فرعی سال بود.
    نتایج
    بین اکوتیپ های مختلف به لحاظ ارتفاع گیاه طول برگ و اسانس کل در سطح یک درصد و به لحاظ تعداد ساقه های جانبی، عملکرد اسانس گل و عملکرد برگ در سطح پنج درصد اختلاف آماری وجود داشت. بین سال های مختلف در صفات مورد بررسی در سطح یک درصد اختلاف آماری وجود داشت. بررسی اثر سال در اکوتیپ نشان داد که بین صفات ارتفاع گیاه (01/0 ≥)، طول برگ درصد اسانس برگ و عملکرد سرشاخه گلدار (05/0≥) اختلاف معنی دار وجود داشت. مقایسه میانگین سال ها نشان داد که بیشترین عملکرد گل مربوط به سال دوم با میانگین 48695 گرم در هکتار بود بیشترین عملکرد برگ نیز در سال سوم با میانگین 549352 گرم در هکتار بود. عمده ترین ترکیب های اسانس سوسنمبر اکوتیپ اردبیل و گیلان Carvone به ترتیب با میانگین 58/50 و 03/76 درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ترکیب های اسانس اکوتیپ ها متفاوت بوده و دوره بهره برداری مناسب از این گیاه حدود 3 تا 4 سال می باشد.
    کلیدواژگان: سوسنمبر، صفات مورفولوژیک، عملکرد، اسانس، کاروون
  • محسن زحمتکش، حسن فلاح حسینی، رضا حاجی آقایی، محمد حیدری، علی مهرآفرین، بهاره توکلی فر صفحه 258
    مقدمه
    گیاه دارچین Cinnamon)) مدت هاست که در طب گیاهی آسیا و اروپا کاربرد غذایی و دارویی دارد. در بعضی مطالعات اثرات کاهنده سطح گلوکز خون این گیاه در بیماران دیابتی نشان داده شده است ولی این موضوع هنوز مورد بحث می باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف مقایسه اثر دارچین و دارونما بر بر سطح گلوکز، در بیماران دیابتی نوع دوم اجرا شد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی دوسو کور روی 61 نفر بیمار دیابتی دیابتی نوع دوم دارای سطح گلوکز ناشتای 140 تا 250 میلی گرم بر دسی لیتر و تحت درمان با رژیم غذایی و یا داروهای خوراکی پایین آورنده گلوکز خون انجام شد. برای بیماران، کپسول های 500 میلی گرمی شامل دارچین و یا پلاسبو هر 12 ساعت 2 عدد تجویز شد. بعد از 8 هفته متغیرهای از قبیل هموگلوبین گلیکوزیله ((HbA1c، گلوکز خون ناشتا، کلسترول، تری گلیسرید، LDL و HDL مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین سطح گلوکز خون ناشتا و HbA1c در گروه دارچین در شروع مطالعه به ترتیب برابر 54 ± 186، 28/1±13/9 و در گروه دارونما به ترتیب برابر 49 ± 183، 40/1±97/8 بود که بعد از دو ماه درمان در گروه دارچین به ترتیب برابر 54 ± 175، 74/1±73/8 و در گروه دارونما به ترتیب 69 ± 158، 92/1±10/8 تغییر یافت. آنالیز آماری نشان داد که این تغیرات در سطح گلوکز خون ناشتا و HbA1c در گروه دارچین در مقایسه با گروه دارونما بعد از دو ماه درمان معنی دار نبود. بعلاوه تغییرات در سطح لیپیدها نیز در گروه دارچین در مقایسه با گروه دارونما بعد از دو ماه درمان معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه دارچین با دوز 2 گرم در روز اثر معنی داری بر کاهش سطح گلوکز خون و چربی های خون نداشت.
    کلیدواژگان: دیابت، دارچین، گلوکز خون
|
  • Hasan Ali Naghdi Badi, Ali Mehrafarin, Nasrin Qavami, Ardeshir Qaderi Page 1
    Trigonelline is an alkaloid composition that involved hormone role in plants. This metabolite is synthesized by methylation of nicotinic acid in plant and is found in several plants species, including coffee, fenugreek, soybean, pea, alfalfa and etc. This alkaloid is claimed to have anticarcinogenic, antimigraine, antiseptic, hypocholesterolemic, and hypoglycemic activities. Several studies has indicated that trigonelline inhibit the major enzymes of glucose metabolism thus decrease the blood glucose level. Based on this, trigonelline metabolite may be cause of a new production drug for the management and treatment of diabetes. Trigonelline was identified as a leaf-closing factor in a nyctinastic plant, a signal in the response to oxidative stress in plants, an osmoregulator in response to drought and salt stress, a molecule promoting cell arrest in G2, and an inducer of nod genes during colonization of root legumes.
  • Hasan Ali Naghdi Badi, Ali Mehrafarin, Nasrin Qavami, Ardeshir Qaderi Page 12
    Trigonelline is an alkaloid composition that involved hormone role in plants. This metabolite is synthesized by methylation of nicotinic acid in plant and is found in several plants species, including coffee, fenugreek, soybean, pea, alfalfa and etc. This alkaloid is claimed to have anticarcinogenic, antimigraine, antiseptic, hypocholesterolemic, and hypoglycemic activities. Several studies has indicated that trigonelline inhibit the major enzymes of glucose metabolism thus decrease the blood glucose level. Based on this, trigonelline metabolite may be cause of a new production drug for the management and treatment of diabetes. Trigonelline was identified as a leaf-closing factor in a nyctinastic plant, a signal in the response to oxidative stress in plants, an osmoregulator in response to drought and salt stress, a molecule promoting cell arrest in G2, and an inducer of nod genes during colonization of root legumes.
  • Saeed Kianbakht Page 30
    The rheumatologic diseases like osteoarthritis, rheumatoid arthritis, lowback pain and fibromyalgia are very common. The synthetic drugs available for treatment of these diseases have low efficacy and considerable adverse effects. Numerous approaches are used as alternatives and complementary to synthetic drugs to treat these diseases. One of the approaches is use of herbal medications. Here, the effects of medicinal plants and herbal active constituents used in treatment of these diseases including gammalinolenic acid, glucosamine, devil's claw (Harpagophytum procumbens), Ocimum species, Salix species, feverfew (Tanacetum parthenium), Tripterygium wilfordii, Uncaria species, nettle (Urtica dioica), ginger (Zingiber officinale), turmeric (Curcuma longa), chicory (Cichorium intybus), dog rose (Rosa canina) and avocado/soybean unsaponifiables obtained from search for english articles published in the databases PubMed and SCOPUS from 1966 to the end of 2011 using the keywords including the scientific, common and traditional names of plants are reviewed. Limited research has been conducted on the antirheumatic effects of these plants and active constituents so far. Thus it seems that further research to determine the mechanisms of action, drug interactions, efficacy and safety of medicinal plants and herbal active constituents potentially useful in treatment of these diseases are warranted.
  • Mojtaba Bonyadian, Abdollah Ghasemi, Farshid Fatahi Page 57
    Background
    Clostridium perfringence is one of the most important pathogens in animals and cause a lot of death in sheeps and goats every year. In human C. perfringence cause food intoxication and gastroentritis.
    Objective
    This study was conducted to determine the antimicrobial effects of essential oils of Thymus daenensis, Hypericum Scabrum, pimpinella anisum on clostridium perfringens in the laboratory culture media.
    Methods
    After extracting the essential oils by Steam Distilation method، antimicrobial activity were examined by two methods. At first in the plate method after culturing bacteria on the plate containing Nutrient Agar, 5 mm diameter hole was made by the sterile pastuer pipte and 0. 1 ml of each essential oils was added to each whole separetely. In the second step tube dilation method containing Tyoglycolate broth was used to determining the MIC and MBC of the essential oils.
    Results
    The results showed that the pimpinella anisum oils had not any effect on growth of C. perfringence, but the mean value of inhibitory zones for thymus daenensis and Hypericum Scabrum oils were 8. 1 ± 0. 2 and 6. 03 ± 0. 15 respectevely. The MIC for thymus daenensis and Hypericum Scabrum oils were 5% and 15% respectively. The results showed that the MBC of Thymus daenensis and Hypericum Scabrum oils for C. perfringence were 20% and 40% respectively.
    Conclusion
    Regarding to the results of this study it is posible to use these essential oils as a natural preservative in foods also as a disinfectant on infected tissues.
  • Morteza Behnam-Rassouli, Mohammad Bagher Ghayour, Narges Ghayour, Maryam Tehranipour, Abdossaleh Kamyabi-Abkooh Page 64
    Background
    Since long lasting administration of anti-seizure drugs produces undesirable side effects, many efforts have been made during recent decades to find and replace the chemical drugs by medicinal plants.
    Objective
    The aim of present study was to study the antiepileptic (anti-seizure) effects of hydroalcoholic extract of Melissa officinalis on experimental epileptiform seizures, induced by pentylenetetrazol (PTZ) in Wistar rat.
    Methods
    After normalization, rats in experimental groups 1, 2 and 3 were injected (i.p) 50, 80 and 120 mg/kg hydroalcoholic extract of Melissa officinalis, respectively. Control animals were injected extract solvent as the same manner. After 30 minutes all rats were injected (i.p) 80 mg/kg PTZ and then examined for epileptiform behaviors for the next 60 minutes. The rate of mortality during the next 24 hour was also recorded.
    Results
    In comparison with control group, in all experimental groups the latent period of tonic-clonic generalized seizure was significantly (P<0.05) increased. Moreover, the mortality rate was decreased from 90% in control group to 30, 50 and 60% in experimental groups 1, 2 and 3, respectively.
    Conclusions
    It can be concluded that hydroalcoholic extract of Melissa officinalis has potential sedative and anticonvulsant effects and probably exerts its effects through GABAergic system.
  • Gholamreza Asghari Fir, Akbar Mostajeran, Hojjatollah Sadeghi, Azam Nakhai Page 74
    Background
    Taxol is an effective anticancer drug used widely in the treatment of a variety of cancers, including carcinomas of the ovary and breast. Taxol was originally isolated from the bark of Pacific yew tree Taxus bervifolia L.. Increasing demand for taxol and resource paucity of Pacific yew trees has driven several research groups to advance the taxol production methodologies, including using elicitors in suspension cultures of Taxus spp. cells. Elicitors are often used to improve taxol production incultured cells.
    Objectives
    The aim of this work is to inject the Taxus baccata tree a single and combination of salaicylic acid and silver nitrate to improve taxol production.
    Methods
    Salicylic acid and silver nitrate solution in different concentration were prepared and injected to tree. After 30 days of elicitors’ injection the leave for aerial parts of the tree was collected. The dried powder of the leave was extracted by maceration with ethanol 96%. To detect taxol, a high-performance liquid chromatography (HPLC) system was employed.
    Results
    The treated cells with salaicylic acid and silver nitrate displayed a significant decrease in taxol. Increasing concentration of elicitors resulted lower content of taxol.
    Conclusion
    The injection of single and combine of salaicylic acid and silver nitrate on the Taxus baccata tree showed negative effect on taxol production. It seems that more researchs need to be done in order to understand the acting mechanisms of used elicitors.
  • Seyyed Davood Sharifi, Saeede Hasani Khorsandi, Aliakbar Khadem, Abdorreza Salehi Page 83
    Background
    The usage of “growth promoter” antibiotics has been banned recently. This is due to the possibility of bacterial resistance and the risk of transferring to consumers. Herbs with antimicrobial and hypolipidemic properties can suggest as proper alternatives for antibiotic.
    Objective
    Comparative investigation of growth promoting effect of four medicinal plants (Cuminum L., Mentha piperita L., Achillea L., Teucrium Polium L.) on performance and concentration of serum lipids of broiler.
    Methods
    Total 280 day-old male Ross broiler chicks were used in a CRD design with 5 treatments, and 4 replicates and 56 birds per each treatment. Cuminum, Mentha piperita, Achillea and Teucrium Polium was added to diets in levels of 1.5, 0.3, 0.2 and 0.2 percent, respectively. A treatment without any additive was considered as control group. Feed intake, weight gain and feed conversion ratio were recorded weekly. Total cholesterol, Triglycerides, LDL and HDL were measured at 35 days of age.
    Results
    Among the medicinal plants that used in this study, inclusion Mentha piperita in finisher diets increased feed intake (2196.4 g) and weight gain (1005.3 g), significantly (p<0.05). At total rearing period, addition of Teucrium Polium to diets decreased weight gain (1821.3 g) of chicks compared to control (1963.7 g), decreased total cholesterol (151.33 mg/dl) and LDL (29.06 mg/dl); but it increased HDL (120.16 mg/dl) of serum (p<0.05).
    Conclusion
    The results of this experiment suggest that Mentha piperita L., in diet, improves broiler performance compared to control and it can be used as growth promoter in broiler nutrition.
  • Zohre Mashak, Behrooz Moradi, Afshin Akhondzadeh Basti, Bijhan Moradi, Abbas Barin Other Author Page 93
    Background
    Bacillus cereus is a gram positive and spore-forming bacteria that often associated with food products such as meat, vegetables, soup, rice, and milk and other dairy products. 1 - 20% of total outbreaks of food intoxication in the world are caused by Bacillus cereus. There is an increasing interest in the use of plant-derived antimicrobial compounds as natural preservatives for foods; such as Cuminum cyminum L. essential oil that inhibition of the growth of several pathogens by it has been reported in various articles.
    Objective
    The objective of this survey is evaluation of antibacterial effect of Cuminum cyminum L. essential oil on Bacillus cereus in a food model.
    Methods
    The essential oil of Cuminum cyminum plant was obtained by steam-distillation and analyzed by GC/MS. Then, effects of different concentrations of this essential oil (0, 50, 150, 300 and 450ppm) on growth of Bacillus cereus were evaluated in commercial barely soup in two storage temperature (10 and 25°C) at 12 intervals (0, 1, 2, 3, 4, 5,6, 9, 12, 15, 18 and 21 days).
    Result
    The logarithm of Bacillus cereus was significantly decreased by 300 and 450ppm EO concentration incubated at 10°C storage temperature and 450 ppm EO concentration incubated at 25°C storage temperature (p< 0.01).
    Conclusion
    The results showed, the potential inhibitory effects of the Cuminum cyminum L. essential oil on Bacillus cereus in a food model (commercial barely soup).
  • Ramin Abiri, Mohammad Bagher Majnooni, Nazanin Sadat Afnanzade, Peyman Malek Khatabi Page 103
    Background
    Staphylococcus aureus is one of the leading bacterial species causing infection in human. This species is or becoming resistant to many antibiotics, including vancomycin.
    Objective
    As vancomycin is one of the antibiotics used as a last resort for the treatment of the infections caused by S. aureus, therefore identification and application of new effective antibacterial compounds is of utmost importance. In this study, the anti VRSA effects of the hydro alcoholic extracts of 8 Iranian medicinal plants including bulb of Allium ascalonicum, Allium sativum, leave of Utica dioica, Falcaria vulgari, Achillea millefolium and Trigonella foenum and seeds of Trigonella foenum and Brassica alba were surveyed.
    Methods
    The effects were studied using disk diffusion method and the Minimum Inhibitory Concentration was determined using micro dilution broth methods against 15 VRSA strains.
    Results
    Among the extracts, the most effective was Allium ascalonicum bulb: MIC 50: 128 μg/ml and Achillea millefolium had the least effect: MIC 50: 1000 μg/ml.
    Conclusion
    As VRSA strains are widespread in the world and treatment of the causative infections is becoming a major problem in medicine, these results, especially results of anti VRSA effects of Allium ascalonicum bulb extract, might be very helpful but clinical application of these extracts and identification of the fractions need further study.
  • Hamze Amiri Page 111
    Background
    Salvia multicaulis is a permanent herb belongs to Lamiaceae family which wildely grows in most regions of Iran. This plant is used as flavour and tea.
    Objectives
    Investigation on the essential oil composition and antioxidant activity of Salvia multicaulis from Lorestan province and comparison of these with other regions.
    Methods
    The aerial parts of the plant were collected from Broujerd in Lorestan province. The air-dried samples were subjected to hydrodistillation using by Cleavenger apparatus for 2 h (in yield of 0.3%). The essential oil was analyzed by GC and GC/MS. The samples were subjected to screening for their possible antioxidant activity by using DPPH and β-carotene-linoleic acid assay
    Results
    Forty-two constituents were identified, accounting for 90.96% of total oil. The main components of this oil were bornyl acetate (18.58%), borneol (17.16%), camphor (13.75%), camphene (5.62%) and β-caryophyllene (5.85%).The samples were subjected to a screening for their possible antioxidant activities by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and β-carotene–linoleic acid assays. In general, in both method the methanolic extract exhibited greater antioxidant activities than essential oil.
    Conclusion
    Antioxidants act as radical scavengers, inhibit lipid peroxidation and other free adical-mediated processes and are able to protect the human body as well as processed foods from oxidative damage attributed to the reaction of free radicals.
  • Mitra Noori, Hasan Zare Mayvan, Afshan Mazaheri Page 118
    Background
    Flavonoids are as one set of the polyphenolic compounds among secondary metabolites in different organs of plants that are used in plant chemotaxonomy and pharmacognosy. They have basic role in pollination and life cycle of anthmophyllus plants and also their spreading abroad and survival.
    Objective
    The aim of this study was to compare the leaf flavonoids profiles of Chrozophora Neck populations in Markazi Province, Iran.
    Methods
    Phytochemical studies on 25 collected Chrozophora populations of 2 species (C. hierosolymitana and C. tinctoria: Euphorbiaceae family) from different parts of Markazi Province area were done using 2-dimentional paper chromatography (2-DPC) and thin layer chromatography (TLC). Voucher specimens of each population were prepared for reference as herbarium vouchers.
    Results
    Results showed all of populations contain flavonoid sulphates, flavone C and C-/O-glycosides and aglycon. Also all of studied populations have apigenin and quercetin while rutin was just found in 4 populations of C. tinctoria species that is recorded first time for Markazi Province.
    Conclusion
    All of studied populations have flavonoid compounds that have variation in their flavonoid type and number. layer chromatography, Markazi Province
  • Mohsen Barzegar, Mohammad Taha Nejad, Mohammad Ali Sahari, Hasan Ali Naghdi Badi Page 127
    Background
    It has been considered by researchers to study the possibility of replacing chemical food additives such as synthetic antioxidants by natural products especially medicinal plants.
    Objective
    The aims of this study were as follow: (i) to determine the major components of the essential oil of Lavandula angustifolia. (ii) to evaluate the antiradical activities of this essential oil by DPPH°, ABTS°+ and β-carotene bleaching assays and (iii) to evaluate the antioxidant activity of this essential oil in crude soybean oil.
    Methods
    The main chemical components of essential oil were identified by GC/MS. Antiradical activities of mentioned essential oil was measured by different methods and finally, its antioxidant activity was determined in crude soybean oil system by Oven method.
    Results
    Six main compounds were identified: linalool (27.89%), camphore (10.82%), 1, 8 cineol (9.05%), inalol acetate (8.86%), borneol (7.29%) and α-terpineol (5.04%). EC50 of essential oil was 35.54 ± 1.58 mg/ml. In ABTS°+ assay, maximum antioxidant activity was related to 40 mg/ml concentration of essential oil. In β-carotene bleaching assay, maximum antioxidant activity of essential oil was related to the 10 mg/ml concentration of it (54.4 percent radical scavenging activity). In oven test, essential oil could inhibit of primary and secondary oxidation products of crude soybean oil at 0.8 mg/ml that was almost equal to BHA at 0.2 mg/ml.
    Conclusion
    Antiradical activity of essential oil of Lavandula angustifolia was proved and it seems that after complementary examination, it can be used as natural antioxidant in food, especially those containing edible oils.
  • Mousa Tavassoli, Masoud Maham, Abbas Imani, Jhila Rostami, Abdorrahman Khezri, Seyysd Hasan Pourseyed Page 141
    Background
    Today, it has been revealed that some plants have active components with acaricidal properties, which they can be used as a promising alternative for the control of ticks and others arthropods.
    Objective
    The main aim of this work was the evaluation of the effect of Consolida orientalis and Adonis vernalis extracts on eggs and larval stage of Rhipicephalus bursa and Hyalomma anatolicum anatolicum.
    Methods
    To determining the efficacy of plant extracts on eggs and larval stage of ticks, dipping method was used. Two extract suspensions with different concentrations (100%, 10% and 1%) were used. The number of hatched larvae was considered as a hatchability criterion and the immobility of larvae was considered as larval death.
    Results
    The plant extracts used in this study showed considerable acaricidal effects on treatment groups in comparison with control group (p<0.05%). The egg hatchability rate of R. bursa exposed to the highest concentrations of C. orientalis and A. vernalis extracts were 30% and 34% respectively, while the egg hatchability rate of H. anatolicum anatolicum exposed to the same concentrations of extracts was zero. The effects of different concentrations of extracts on larval stage of ticks were dose and time dependent.
    Conclusion
    In light of LC50 in different days, the anti-tick effect of C. orientalis extract on eggs and larval stage was higher than A. vernalis. The results indicated that the resistance of R. bursa to the extracts was more than H. anatolicum anatolicum.
  • Elnaz Milani Fi, Fereshteh Hosseini, Elham Zaerzadeh, Gholam Ali Movahed Golimovahhed, Amir Tavakkoli Page 149
    Background
    Inulin is widely used in functional foods throughout the world for its health-promoting and technological properties. Burdock tuber can be a valuable source of inulin. It is cultivated widely in the northern & western parts of Iran. But scarce studies about its extraction exist. It has been increasingly used in functional foods due to its texture improvement, sugar and fat replacer characteristics and beneficial nutritional attributes, as prebiotic ingredient.
    Objective
    Optimize conventional extraction of inulin, by using central composite design (CCD) and response surface methodology (RSM).
    Methods
    In this Research, a series of statistically designed studies such as central composite design and response surface methodology were performed to investigate the effect of each of the independent variables, solvent: solid ratio (5 - 15 v/w), temperature (40 - 90°C) and time (5 - 40 min) on yield of inulin extraction from burdock tubers. Response surface methodology was employed to optimize multiple variables to predict the best performance conditions with a minimum number of experiments. According to determination of inulin content of extraction liquid, firstly total carbohydrate was determined by the phenolsulphuric acid method, then reducing sugar was determined by the dinitrosalicylic acid method and finally the inulin content was measured with the difference between total carbohydrate and reducing sugars. Inulin extraction yield (%) was calculated using the following relationship = (inulin content × volume of extraction liquid/mass of Burdock tuber powder) ×100.
    Results
    Based on canonical analysis, the optimal conditions for maximizing inulin extraction yield (12%) were at 66.14°C for 37.6 min and solvent: solid ratios of 14: 98 (v/w).
    Conclusion
    Using the response surface methodology, the optimum set of the independent variables was obtained graphically in order to obtain the desired levels of inulin extraction.
  • Hossein Yousofi Darani, Manijhe Sereshti, Nezhat Zebardast, Mahmoud Rafean O., Kourosh Manochehre Naeini, Yousefi Yousofi Page 159
    Background
    Trichomonas vaginalis is the most common curable sexually transmitted disease world wide. In view of increased resistance of the parasite to classical drugs of the metronidazole family, the need for new unrelated agents is increasing. In Charmahal va bakhtiare province Stachys lavandulifolia traditionally used for vaginal infection.
    Objective
    The study evaluates anti trichmonas activity of of ethanolic and watery extract of aerial parts Stachys lavandulifolia.
    Methods
    This study has been carried out as double blind in test and control groups. Etanolic and watery were extracted by hydro distillations. The parasite was isolated from vagina. Sample were collected from vaginal discharges of six patients and cultured in laboratory. Identification were done through direct smear preparation, parasite was added to the 9 test tubes containing metronidazole, etanolic and watery extraction of Stachys lavandulifolia with concentration of (10, 50, 100, 200, 500 and 1000μL/ml) order to determine the effect of these concentration within 72 hours.
    Results
    finding suggested that the Trichomonas vaginalis could be alive in TYIS-33, watery and ethanolic extraction within 72 hours. In presence of metronidazole for no alive parasite was detected after 72 hours. Number of parasite in TYIS-33, watery (10, 50, 100, 200, 500 and 1000μg/ml) and ethanolic extraction (10, 50, 100, 200, 500 and 1000μg/ml) and ethanol was 1504, 1504, 100, 1304, <100, 577 respectively.
    Conclusion
    Finding demonstrates further studies are required of of Stachys lavandulifolia to evaluate its microbicidal activity against other sexually transmitted infection.
  • Shamsollah Rashidi, Hooshang Farajee, Daryoosh Jahanbin, Asghar Mirfardi Page 177
    Background
    Although the consumption of Pharmaceutical Plants has been eliminated during the development of chemical industries, it seems that the use of these plants is going to being increased. The attitude of people towards the consumption of Pharmaceutical Plants has been examined in this paper.
    Objective
    The main aim of this study is the evaluation of Consumption Demand of Yasouj People towards Pharmaceutical Plants.
    Methods
    This study has been done by survey method and via questionnaire about upper than 20 years old people of Yasouj city. Sample size, via Cochroan formula, was determined 380 cases. Sampling cases were specified by random cluster sampling. At first, 10 clusters selected out of all 20 clusters of Yasouj city, randomly. Then, from each selected cluster, 38 persons (include 19 men and 19 women) were selected (380 persons, totally). Using SPSS software, data were analyzed.
    Results
    Findings of study showed that the awareness level and Pharmaceutical Plants consumption among women is more than men (pv<0.001). There is significant difference between age groups due to the awareness level and Pharmaceutical Plants consumption (pv<0.001), so that the older persons have had more attitude towards and more consumption of Pharmaceutical Plants.
    Conclusion
    Increasing the awareness level with the properties of pharmaceutical plants, training doctors in the field of herbal medicines, insurance support and the easy access of pharmaceutical plants compared to the chemical drug as the main factors will be increased the consumption of pharmaceutical Plants.
  • Nabi Shariatifar, Tannaz Sadeghi, Mohammad Mehdi Zeagham Monfared, Abolfazl Kamkar, Amirhossein Jamshidi, Ashkan Jebelli Javan Page 185
    Background
    The antioxidant properties of medicinal plants as natural resources are located attention by researchers for use in food and biological systems.
    Objectives
    The purpose of this study was to evaluate antioxidant activity of essential oil and extracts of Mentha longifolia as asubstitute for synthetic antioxidants.
    Methods
    In this laboratory study, the essential oil plant was analyzed by GC / MS. Antioxidant activity of essential oil and extracts was evaluated with DPPH free radical scavenging and beta-carotene bleaching methods and was compared with synthetic antioxidant BHT.
    Results
    The major components of Mentha longifolia essential oil were monoterpen oxygen compounds including Cis-piperitone epoxide %28.23, Alpha-terpineol %18.64, Menthone %10.97, Pulegone %9.73 and Cis-piperitone epoxide %8.73. IC50 of Mentha longifolia essential oil was 1765 ± 5 μg / ml and IC50 of aqueous, ethanolic and methanolic extracts were 100 ± 1.2, 53.8 ± 0.58, 50 ± 0.5, while IC50 of BHT was 4.9 ± 0.25 μg / ml.furthermore, in beta-carotene bleaching method, the antioxidant activity essential oil was 60 percent and IC50 of aqueous, ethanolic and methanolic extracts were estimated73.27,89.88, 84.79 percent respectively. while parameters for BHT 95 ± 0/9 percent.
    Conclusion
    The antioxidant properties of essential oil tested was not significant, while the extracts showed considerable antioxidant properties that candidate them for using in foods as a natural antioxidant.
  • Hasan Ali Naghdi Badi, Hossein Golzadeh, Ali Mehrafarin, Faeze Fazeli, Ardeshir Qaderi, Nasim Zarinpanjeh Page 195
    Background
    In order to ecological agriculture, application of bio-stimulators compounds can be increase the quantitative and qualitative yield of crops in company with reducing environmental stresses.
    Objective
    To determine the effects of bio-stimulators compounds on quantitative and qualitative yield of German chamomile (Matricaria recutita L.), this experiment was conducted.
    Methods
    This study was done in research farm of ACECR, Institute of Medicinal Plants in a randomized complete block design with three replications and ten treatments in 2010. The treatments were C (Control/no fertilizer), CF (Chemical fertilizer), A1 (Aminolforte 0.75 L.ha-1), A2 (Aminolforte 1.5 L.ha-1), K1 (Kadostim 0.75 L.ha-1), K2 (Kadostim 1.5 L.ha-1), H1 (Humiforte 0.75 L.ha-1), H2 (Humiforte 1.5 L.ha-1), F1 (Fosnutren 0.75 L.ha-1), and F2 (Fosnutren 1.5 L.ha-1).
    Results
    The results showed that the different treatments had significant effects on plant height, capitule diameter, capitule number per plant, fresh and dry matter yield of capitule per hectare, essential oil yield per hectare, chamazulene content, total flavonoid content (p<0.01) and plant harvest index (p<0.05). Also, the treatments didn’t have significant effects on plant water content.
    Conclusion
    Application of bio-stimulators could be increased the quantitative and qualitative yield of German chamomile. However, treatments of A2 and F2 (Aminolforte and Fosnutren 1.5 L.ha-1) were the best treatments in respect of yield of capitule and essential oil per hectare. Also, the application of the bio-stimulators can lead to increasing crop production in company with minimizing of environmental pollution and sustainable agriculture.
  • Darab Yazdani, Mohammadreza Morshedloo, Ali Ebadi, Mohammadreza Fatahi Moghaddam Page 218
    Background
    St. John’s Wort (Hypericum perforatum L.), as the most important species of the genus, has been used in traditional medicine for thousands of years. Recently, the plant compounds are used to treat mild and moderate depression around the world.
    Objective
    This study identified the constituents of essential oil and total phenolic compounds and also antioxidant activity of methanol extract of H. perforatum collected from wildly growing area in the north of Iran (Tonecabon, Mazandaran province).
    Methods
    Essential oil was extracted by hydro-distillation of air dried flowering shoots using Clevenger apparatus. The essential oils were analyzed by both gas chromatography (GC) and gas chromatography −mass spectrometry (GC-MS). Total phenolic compounds in the methanol (80%) extract were determined according to the Folin-Ciocalteu reagent using tannic acid as standard. Antioxidant activity of extract was also evaluated by DPPH free radical method.
    Results
    Monoterpens (25.63%) were found to be the major fraction of the oil and α- Pinene (21.88%) was found to be the most abundant compound, followed by nonane (9.77%), n- octane (9.13%) and dodecanol (6.80%). In addition, the results indicated total phenol content (50 μg gallic acid equivalent/g) and antioxidant activity (34. 37 μg/ml) of methanolic extract.
    Conclusion
    α- Pinene was the major constituent of essential oil of H. perforatum tested sample and its methanol extract contained the high amount of total phenolic compounds and consequently exhibited a considerable antioxidant activity.
  • Hossein Hosseinzadeh, Mohammad Ramezani Ot, Zahrs Afarin Page 227
    Background
    Ocimum basilicum showed antinociceptive activity. The antinociceptive effect was inhibited by naloxone in hot-plate test.
    Objective
    As O. basilicum antinociceptive activity was inhibited by an opioid antagonist, activity-guided fractionation of methanol extract of this plant was carried out to investigate the isolation of the active component(s) responsible for the alleviation of morphine withdrawal syndrome induced by naloxone.
    Methods
    Dependence was induced using subcutaneous injections of morphine daily for three days (50, 50 and 75 mg/kg). On the fourth day, morphine was injected two hours prior to the intraperitoneal injection of naloxone. The number of jumps during the 30 minute period after naloxone injection was considered as measure of the withdrawal syndrome. The extract and fractions were injected 30 min prior to morphine injection. The methanol extract of plant was suspended in water and extracted with chloroform. The active chloroform layer was concentrated and partitioned between methanol-water (9:1) and petroleum ether. The extract or fraction was injected intraperitoneally at doses 0.15 - 1.46 g/kg.
    Results
    The methanol, chloroform and petroleum ether extracts decreased the jumping numbers more than the aqueous and hydro-alcohol extracts. Further fractionation on silica gel column chromatography yielded a fraction, which was 4 times as effective as the crude extract.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the plant extracts and fractions containing non- polar component (s) could be useful for the alleviation of morphine withdrawal syndrome
  • Tahere Eghbali Zarch, Hasan Fallah Huseini, Behvar Asghari, Jhinoos Asgarpanah, Ali Babai Zarch Page 239
    Background
    The α-glucosidase and α-amylase are the key enzymes involved in broken down of dietary polysaccharides to monosaccharides or simple sugars molecules. Inhibition of these two gastrointestinal enzymes especially in diabetic patients can reduce glucose absorption and decreases postprandial hyperglycemia.
    Objective
    The present study was undertaken to explore the α-glucosidase and α-amylase inhibitory effects of different silybum marianum seed extracts.
    Methods
    Silybum marianum seeds were collected from the Institute of Medicinal Plants farm and total extract and different fractions were prepared by methanol, chloroform, hexane and ethyl acetate solvents. The inhibitory effects of the extracts were tested on α-amylase and α-glucosidase enzyme separately. In this experiment, the minimum concentration of the extract required for 50% inhibition of enzyme activity (IC50), was obtained and compared with acarbose as a positive control.
    Results
    The results showed that total methanol extract and hexane, chloroform, ethyl acetate and methanol fractions of silybum marianum seeds have inhibitory effects on α-amylase and α-glucosidase enzyme activity. Statestical analysis showed that total methanol extract of silybum marianum seeds have stronger inhibitory effect than other fractions on α-amylase and α-glucosidase enzyme activity compared to acarbose.
    Conclusion
    Methanol extracts of silybum marianum seeds have stronger inhibitory effect than methanol, ethyl acetate, hexane and chloroform fraction on α-amylase and α-glucosidase enzyme activity.
  • Bohlool Abbaszadeh, Mohammad Bagher Rezaee, Masoome Layegh Haghighi Page 248
    Background
    The Mentha spices can growth and adaptation with different climatology.
    Objective
    This research was performed to investigate adaptation, suitable growth period, identification of suitable agronomy characters and identification of essential oil compounds of 2 ecotypes of water mint.
    Methods
    This research was performed in Research Institute of Forest and Rangelands during 6 years in 1999 to 2004. Was conducted as a split plot at time by using of randomized complete block design (RCBD) with 3 replications. Main and sub factors were ecotype and year, respectively.
    Results
    There was difference significant between ecotypes on plant height, leaf long and total essential oil yield (α≤0.01) and lateral stem number, essential oil yield of flower and leaf yield (α≤0.05). There was significant difference between difference years on all traits at 0.01level. Investigation effect of year× ecotype showed that there was difference significant between plant heights (α ≤0.01), leaf long, essential oil percent of leaf and yield of flowering shoot (α≤0.05). There was difference significant between ectype2 with lateral stem number (29.44n/p), leaf yield (475579g/ha) and yield of essential oil (3314.5g/ha) than ecotype1 on lateral stem number (25.94n/p), leaf yield (460040g/ha) and yield of leaf essential oil (3224.2 g/ha). Mean comparison of years showed that highest and least flower yield with 48695 g/ha and 27733 g/ha belong to 2th and 6th years, respectively.The highest leaf yield were 506723, 506225 and 549352 g/ha 1n first, second and 3th years. Main components were carvone with 50.58% and 76.03% in Ardabil and ghilan ecotypes, respectively.
    Conclusion
    There was different essential oil compounds between different ecotypes and suitable using period of water mint were 3-4 years.
  • Mohsen Zahmatkesh, Hasan Fallah Huseini, Reza Hajiaghaee, Mohammad Heidari, Ali Mehrafarin, Bahare Tavakoli-Far Page 258
    Background
    Cinnamomum zeylanicum J. Presl (cinnamon) have been used as food and herbal drug in Asia and Europe. Although some studies have been shown that cinnamon has blood glucose lowering effect but some reports denied it.
    Objective
    This study was designed to investigate the efficacy of cinnamon on blood glucose level in patients with type 2 diabetes.
    Methods
    This study was a double blind randomized controlled trial study. 61 type 2 diabetic patients with fasting blood glucose of 140 to 250 mg/dl were randomly divided in to two groups. The patients in cinnamon groups received two 500mg cinnamon capsules and patients in placebo group received two 500mg placebo capsules daily. The patients fasting blood glucose, HbA1c, cholesterol, triglyceride, LDL and HDL were determined at starting and after 8 weeks at the end of the study.
    Results
    There was no significant difference in patients fasting blood glucose, HbA1c, cholesterol, triglyceride, LDL and HDL between intervention groups compared with placebo on starting of the trial. Further results indicated that there were no significant difference between two groups regarding lowering of blood glucose, HbA1c, and blood lipids after 8 week of cinnamon and placebo treatment.
    Conclusion
    According to the study results, consumption of one gram of cinnamon per day, do not have blood glucose lowering effects.